Bloemen en hun symboliek

Bartolomeo Veneto, Idealised portrait of à Courtisane as Flora. 1520

 

Flora was de Romeinse Godin van de lente en de bloemen. De bloem staat symbool voor de broosheid en de vergankelijkheid van de mens.

Paul Cézanne, De vaas met tulpen. ca 1890

 

Deel 1 van De tulp. Symbool van de liefde.

Volgens een Perzische legende is de tulp ontstaan uit het bloed en tranen van een jonge vrouw die op zoek was naar haar geliefde. Tijdens de zoektocht raakte ze zwaar gewond. Haar tranen, vermengd met bloed, veranderden in tulpen. De jonge vrouw stierf.

Rode tulpen staan voor eeuwige liefde, witte tulpen staan voor vergeving, gele tulpen staan voor waarderen, roze tulpen staan voor moederliefde.

Balthasar van der Ast, Vaasje met enkele tulp. 1625

 

Deel 2 van De tulp. De kwetsbare schoonheid van De tulp staat symbool voor ijdelheid en de vergankelijkheid van het leven. De vanitas.

De tulp is van origine afkomstig uit het Midden-Oosten. In de 16de eeuw wordt de tulp naar Europa gebracht. Tot de meest gewilde en gezochte tulpen, door kruisingen gekweekt, waren de gestreepte en de rode tulpen. De gestreepte tulp was een gevolg van een virusinfectie. Hierdoor kwam er niet elk jaar dezelfde tulp uit een bol.

 

De tulp is veel te zien op stillevens. Deze, vroeger, zeldzame bloem laat de economische waarde zien maar ook zijn kwetsbare schoonheid. Deze factoren verwijzen naar de onbestendigheid van het leven.